Knowledge: the final frontier. These are the blogs of the edunauts. Their mission: to explore strange new teaching methods, to seek out new talents and new teaching objects, to boldly go where no teacher has gone before.

neděle 23. listopadu 2014

Google Classroom - Virtuální učebna od Googlu



Co se stane, když se internetový gigant pustí do tvorby jednoduchého virtuálního výukového prostředí (VLE)? Vznikne Google Classroom (GC), neboli Google Učebna. Má smysl se s ní zabývat? Co k tomu potřebujeme a jaké záludnosti nás čekají? Na to se pokusí odpovědět následující článek.

neděle 9. listopadu 2014

Korpus českého verše a jeho využití ve výuce


4. listopadu 2014 byl spuštěn Versologickým týmem Ústavu pro českou literaturu AV ČR velmi zajímavý projekt. Na stránkách www.versologie.cz totiž najdeme Korpus českého verše. O co se jedná a jak lze tento mocný nástroj použít ve výuce, o tom pojednává následující článek.

pátek 24. října 2014

Open Source pro potřeby vzdělávání

Tento článek se zabývá možnostmi využití Open Source software pro vzdělávací účely. V současné době nelze tvrdit, že se kvalitní vzdělávání obejde bez kvalitního softwarového vybavení. Bohužel komerční produkty nabízené vzdělávacím institucím ne vždy splňují očekávání koncových uživatelů, nehledě na skutečnost, že jejich ceny někdy až neúměrně finančně zatěžují školská zařízení. Elegantním řešením může být implementace Open Source software do výukového procesu.

úterý 30. září 2014

Fenomén online hry



Online hrám jsem se rozhodl věnovat trochu ze zvědavosti, ale hlavně z důvodu potvrzení mého přesvědčení, že je hraje více než polovina mladistvých. Je to aktivita, která se velice rychle rozšiřuje, a řekl bych, že je skoro k nezastavení (viz Bitva o B-R5RB). Tyto hry však neoslovují pouze mladistvé, ale téměř všechny věkové kategorie. Stačí se kouknout na Facebook, kde své úspěchy z online her sdílí mnoho lidí. Já sám jsem ještě před třemi lety hrál opravdu hodně. I teď mě to velice láká, ale naštěstí odolávám. Online hry jsou opravdu šílený žrout času a myšlenek. Když jsem hrál, stále jsem myslel na to, co postavím, jak si vylepším město, kdy zaútočím atd. A to je ten hlavní důvod, proč mě zajímá, jak je na tom s hraním dnešní mládež.

středa 11. června 2014

Ověřování (nejen) ICT dovedností

Základní škola, zvláštnosti prostředí ZŠ z pohledu výuky ICT a testování dovednosti získávat informace.

Díky technickému a společenskému vývoji v poslední době, tlaku komerčního prostředí a tím i EU se postupně zvyšuje význam výuky ICT i na našich základních školách. Pro děti, jejich rodiče a také učitele vzniká nová situace, která nemá historicky precedens - všechny zúčastněné strany chápou význam vzdělávání v tomto oboru, ale zároveň mají na předmět výuky a zejména jeho obsah zcela rozdílný názor (a to zde neuvádím samotné zadavatele - stát a business). 


pondělí 9. června 2014

Projekt NIQES - Systém testování žáků

Projekt NIQES, v učitelské komunitě proslavený především nasazením plošného testování žáků 5. a 9. tříd, má přinést odhalení a napravení chyb v základním vzdělávání a případnou inovaci celého systému. Je tomu skutečně tak?

středa 4. června 2014

Standardy vzdělávání ICT – aktuální situace

Na začátku bych rád objasnil, co to vlastně jsou standardy pro základní vzdělávání, co mají za úkol, k čemu mají sloužit a jaký je jejich účel určení.  Cílem standardů je napomoci učitelům, pedagogům, ale i rodičům a žákům, k naplnění vzdělávacích cílů, vytyčených v RVP ZV (Rámcově vzdělávacím plánu základního vzdělávání).[4]

neděle 1. června 2014

Soutěžit či nesoutěžit? Toť otázka!

Člověk je tvor soutěživý. Odjakživa se snaží být lepší než někdo jiný, porovnává se, srovnává a hodnotí. I díky tomu má možnost růst a rozvíjet své schopnosti. Ve vzdělávání najdeme příležitostí k soutěžení mnoho. Už samotné známkování je ve své podstatě také formou soutěže. Dále jsou tu nejrůznější olympiády, pythagoriády a další *iády, kde soutěží mezi sebou nejen žáci, ale i třídy, týmy, školy... Je ale taková kompetice vždy přínosná? Právě otázce soutěží v estetických disciplínách se bude věnovat tento článek.

neděle 25. května 2014

Poklady Národní knihovny ve výuce i v telefonu

Spolu s pronikáním chytrých mobilních zařízení (tabletů a smartphonů) do našeho školství vyvstává palčivá otázka, k čemu taková zařízení vlastně použít. Existují aplikace vyloženě edukativního charakteru, ale přibývá i takových programů, které původně pro školní vzdělávání vytvořeny nebyly, ale jejich použití se více méně nabízí. Mezi nejužitečnější patří ty, které nám dovolují využít primární zdroje, tedy původní originální zdroje informací (Primární zdroje ve výuce). V jednom z předchozích článků jsem se dotkl využití aplikace Paměť národa, nyní bych se rád věnoval aplikaci Poklady Národní knihovny České republiky.

úterý 20. května 2014

Buď pánem svého prostoru

Publikací v češtině, které se týkají bezpečnosti na internetu, není zrovna mnoho. V tomto článku si představíme knihu Buď pánem svého prostoru - Jak chránit sebe a své věci, když jste online, kterou editovaly Linda McCarthy a Denise Weldon-Siviy. Vyšla v edici NIC.CZ, odkud můžete také bezplatně stáhnout její elektronickou verzi. Pro koho je tato kniha určená a co svým čtenářům nabízí?

pondělí 19. května 2014

I obrazy mohou mluvit. I lidé mohou být obrazem - fotoaparát v hodině dramatické výchovy

Že předmět dramatická výchova (komunikační dovednosti apod.) nepatří mezi nejrozšířenější, ještě neznamená, že i on nemůže těžit z přínosu použití technologií. V tomto konkrétním případě jde o digitální fotoaparát a projektor.
V podstatě nejde o nic jiného, než o modifikované cvičení pro rozvíjení neverbálních schopností, takzvané živé obrazy. Fotoaparát nám ale umožní poskytnout výtečnou zpětnou vazbu, a pokud to okolnosti dovolí, dokonce zpětnou vazbu okamžitou. O co jde?

neděle 18. května 2014

Linux ve vzdělávacím procesu

Současný stav softwarového i hardwarového vybavení základních škol je sice uspokojivý[1], avšak neodpovídá moderním trendům sféry informačních technologií. Na dovybavení všech škol České republiky by byla potřeba nemalá investice, což v nejbližší době není reálné. Informační technologie se dynamicky vyvíjejí rychlostí jako žádné jiné odvětví průmyslu, proto také rychle zastarává. Získat pro potřeby vzdělávání nejmodernější technologie a zároveň dokázat průběžně financovat jejich modernizaci je takřka nadlidský úkol.
Obzvláště závažným problémem je pak ukončení podpory operačního systému Windows XP, který využívá většina základních, středních i vysokých škol. Hromadný nákup licencí na vyšší platformu Windows 7 nebo Windows 8 situaci neřeší, neboť pro školu je to poměrně vysoká investice a navíc hardware na školách zpravidla nesplňuje požadavky těchto systémů. Celková obměna hardware a licencí pro nové operační systémy je z finančních důvodů pro školy nereálná. Při určování celkových nákladů a efektivity investice na vybavení školy novým hardware a licencovaným software lze využít analýzu TCO (Total Cost of Ownership).
Nabízí se ovšem elegantní řešení v podobě operačního systému Linux, který umožní školám zajistit kvalitní výuku a rozdělit financování nákupu nového hardware a licencí operačního systému Windows 7 nebo Windows 8 do delšího časového období. Umožňuje také efektivní začlenění informačních technologií do výuky. Co nám tedy může Linux nabídnout?

sobota 17. května 2014

Koncept 1:1 v roce 2014


Co je koncept 1:1 v roce 2014. Otázka kde na to vzít bude velmi brzo nahrazeno otázkou co s tím dělat, když už to nastalo. Spíše než jednorázová investice tedy půjde spíš o to, jestli je koncept 1:1 využitelný pro zkvalitnění výuky. Oslovená průkopnická škola nyní na základě dosavadních zkušeností formuluje cíle a pravidla užívání tabletů na další období a je tedy na dobré cestě k naplnění potenciálu konceptu 1:1.



pátek 16. května 2014

neděle 11. května 2014

Videoměření - pohyb kyvadla

Videoměření je elegantní způsob, jak přinést experiment přímo na obrazovku. Stačí digitální kamera a volně šiřitelné aplikace a můžete vytvořit vlastní videoexperiment. Já zde přikládám svůj vlastní pokus - Pohyb dvou nestejně dlouhých (a hmotných) kyvadel a také několik poznámek pro ty, kteří by chtěli videoměření také vyzkoušet.

pátek 25. dubna 2014

Oppia aneb programované učení vrací úder

Co to je…


Oppia je volně dostupná webová aplikace, kterou vytvořili vývojáři Googlu ve svém volném čase. Umožňuje komukoli tvořit programované vyučovací lekce. Aplikace byla spuštěna na začátku roku 2014. Výsledek (lekce) je označován v angličtině jako exploration, česky průzkum, což je série vzájemně navazujících podnětů, odezev uživatele a reakcí systému (klasická triáda programovaného učení). Pozor, nejedná se o aplikaci vysloveně testovací a testovat v ní ani nejde, protože systém vůbec nezapisuje odpovědi uživatelů. Jde o jakéhosi robotického, nebo lépe řečeno algoritmického učitele, který vás provází učivem. Oppia je finské slovo a znamená učit se. Další informace jsou v angličtině na blogu Googlu zde.

neděle 6. dubna 2014

Soudobé dějiny v moderní škole a Paměť národa

Paloelit, mezolit, neolit, doba bronzová a železná, dlouho se zdržet u antického Řecka a Říma, přestěhovat národy, nechat přijít Slovany, nezapomenout na Velkomoravskou říši, podívat se na zoubek Přemyslovcům, Slavníkovcům, Vršovcům, Municům a Těpticům, přivítat Lucemburky, Jagellonce, temně pohovořit o době temna, Habsburkové na českém trůně, Rakousko, Rakousko‑Uhersko, dohoda a spolek a přinejhorším překlepat ještě obě světové války a doufat, že dál už to do konce toho devátého ročníku nestihneme. A pak na střední ještě jedno kolečko.
Je vám to povědomé? Výuka dějepisu se často pohybuje právě v takových kruzích a sám jsem jako žák dvě kolečka absolvoval. Kolegové, kteří se tomuto zacyklení snaží vyhnout a poctivě vyučují i dějiny moderní, mají můj obdiv.

čtvrtek 20. března 2014

Sokratovský dialog ve výuce IT

Sokratovský dialog (též Sokratovská metoda) je založena na tom, že se učitel snaží řetězem promyšlených otázek přivést své žáky k nějakému novému poznání. Jako učiteli převážně humanitních a estetických předmětů je mi tato metoda velmi blízká, ale nedávno jsem si ověřil, že lze s úspěchem využít i u předmětů technických, konkrétně v informatice.

neděle 9. února 2014

Digitální propast

Masivní rozšíření ICT a výrazný růst významu znalostí dal vzniknout informační společnosti, vedoucí mimo jiné k ekonomickému rozvoji. Mimo pozitivních efektů na společnost však v sobě nese i celou řadu nebezpečí, především sociální exkluzi jedinců.


sobota 8. února 2014

C. Rogers a P. Goodman – charakteristika humanistické pedagogiky

1 Úvod

Carl Rogers
Je humanistická pedagogiky záchranou našeho vzdělávacího systému, nebo je to jen další módní vlna,
která zmizí stejně rychle jako se objevila? Humanitní vzdělávání je třeba vnímat v kontextu, tedy že tento moderní trend vychází z humanistických ideálů a že je založen na poznatcích a výzkumech psychologů třetí síly, tj. humanistické psychologie.
Současný vzdělávací systém je vystaven tlaku informačního věku a dynamicky se měnících informací a celých oborů. Je humanistické vzdělávání odpovědí na tuto novou situaci? Mohou být dnes stále populárnější alternativní školní systémy nástroji pro uvedení humanitních ideálů do praxe?